The story of Lydia Tuinenburg

De elfde reünie van Soos 59 staat op 19 en 20 november in het teken van de onlangs overleden Lydia Tuinenburg, de eerste Indische teenagerster van ons land. De Apeldoornse zangeres die 56 jaar geleden op het toppunt van haar roem onverwacht de benen nam naar Amerika overleed aan de gevolgen van een herseninfarct.

Met haar eveneens geëmigreerde broers en zus Renate zou Lydia op het Zwitsalterrein twee concerten in haar vroegere woonplaats (het gezin woonde aan de Rietzangerweg in Zuid) geven. Op het repertoire stond onder meer haar grote hit, een cover van Send me the pillow. Het nummer stond tussen 1959 en 1960 negen maanden onafgebroken hoog genoteerd in de hitparade.

Lydia’s zus Renate neemt in Apeldoorn de honneurs waar. Zowel op de zaterdag als een dag later wanneer een memorialconcert plaats heeft ter nagedachtenis van Lydia. Hoe de details straks worden ingevuld kan Gerrit van Cotthem, één van de organisatoren nog niet zeggen. Wat vast staat zijn de locatie van de Soos-reünie, de data, de aanwezigheid van de familie Tuinenburg en veel artiesten. ,,Hoe we alles gaan invullen gebeurt straks in samenspraak met de familie Tuinenburg uit Amerika. Dat lijkt ons wel zo netjes.’’

Van Cotthem en de zijnen verkeerden na het horen van het slechte nieuws over het herseninfarct lange tijd in onzekerheid. Uit respect voor de voor haar leven vechtende Lydia en de familie waren de contacten schaars. Enige weken later hoorden ze dat Lydia aan gevolgen van het infarct was overleden. ,,Maar het was al snel duidelijk dat de familie Tuinenburg toch naar Apeldoorn zou komen’’, vertelt Van Cotthem. ,,Ze waren toen Lydia nog leefde al een half jaar bezig met repeteren. Ze hadden een huis gehuurd en een auto en waren ondanks het verlies vol verlangen om hun in Nederland wonende familie nog een keer te zien. Misschien wel voor het laatst.’’

Naldi Tuinenburg, een jongere broer van Lydia is de contactman voor de organisatie. Hij wordt binnen een paar weken in Nederland verwacht. Naldi trad op met tal van Indo-bandjes en begeleidde speelde zijn inmiddels beroemde zus. Zijn oudere broer Charles was een van de oprichters van de populaire Melody Strings waaraan ook Ben Steneker zich had verbonden.

Op zaterdag 19 november (15-24 uur) staat hij met zijn twee broers en zus op de planken. Dan zijn ook MikX, Collage Blues band, Backsound, Groove on the Roof, Joyce Rising Lydia Tuinenburg reunion band, Juice ’n Bleusy, en Steel Breeze van de partij. En dag later (14-18 uur) komt ook country-legende Ben Steneker met zijn dochter Carmen naar het Zwitsalterrein. Steneker – hij werkte bij Radiohuis Jehts aan de Hofstraat – had destijds een muzikaal en vocaal aandeel in Send met the Pillow. De andere artiesten zijn Americana Unlimited , Lydia Tuinenburg Reunion band, Carel Kdise & Chard, FunkyFools en Ben Heart.

Bron artikel: Apeldoorn Direct