Waterloo station

De oude naam, Opstand 68, voldeed niet meer en werd veranderd in Waterloo Station.

De naam Waterloo Station is bedacht door Gerbrand de Vries. Toen men ging verhuizen vanuit de kerk naar het nieuwe pand moest er een nieuwe naam worden bedacht. De oude naam, Opstand 68, voldeed niet meer op de nieuwe plek. Er werd een prijsvraag uitgeschreven en Gerbrand kwam met de winnende naam. Als dank kreeg hij daarvoor een boekenbon (lees ook: reactie van Ton de Vries). Omdat de buurt waarin het gebouw stond Waterloo heette (het gebouw stond aan de Waterlose weg) werd dus Waterloo bedacht. Station werd er aan toegevoegd omdat het een plaats was waar mensen samenkomen en ook weer gaan. En het nummer Waterloo Sunset van de Kinks zal er ook wel een rol in hebben gespeeld omdat hier ook over Waterloo Station gezongen werd.

Er werden disco’s gedraaid en er traden bands op. Deze wisselden elkaar regelmatig af. De disco werd gedraaid door Gerbrand de Vries. Bekende bands waren Flavium, Crying Wood, Railway, Maddoxs, Flag, Lava, Highway e.v.a. Ook was er een cafeetje dat de mooie naam Artistique had. Hier kon men koffie/thee drinken en fris. Hier werd ook muziek gedraaid en geschaakt, gedamd, gekaart en werden er ‘intellectuele’ gesprekken gevoerd. Ook werd er regelmatig zelf muziek gemaakt o.a. door leden van de Apeldoornse muziekschool. Bekende namen waren o.a. Sip Bruggenkamp, bestuurslid van WS (helaas overleden), die heel mooi gitaar en luit kon spelen (bouwde ze zelf ook) en nog vele anderen.

In de loop van 1974 liepen de bezoekersaantallen terug (was een landelijk beeld). Ook waren er problemen met groepen jongeren die vanuit andere plaatsen naar Apeldoorn kwamen en daar voor problemen zorgden. Ik weet nog dat we boven uit het raam gingen kijken of ze er aan kwamen. We werden dan opgebeld door een andere jongerensociëteit om ons in te seinen. Zo konden we de deur gesloten houden.

Maar goed, al met al was het uit met de pret. Er werdt nog een poging gedaan om de boel te redden door een andere opzet te bedenken, maar dat was te laat. De stichting werd per 1 januari 1975 opgeheven. Wel werd er nog een nieuwe stichting opgericht, die Stichting Cluster heette. Er werd nog een pandje aangekocht bij het kanaal om hier nog weer wat te beginnen. Dat liep echter ook op niets uit. Het gebouw Waterloo Station werd afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw. Het aannemersbedrijf Bimo uit Ermelo heeft hier toen tweemaal twee-onder-één-kap woningen gebouwd. Dus deze mensen die er nu wonen, wonen op een historische plek.

Bron