Tequila of gewoon Montezuma?

Montezuma werd opgericht in de zomer van 1977 en werd genoemd naar een tequilamerk. Tequilafabrikant Montezuma was zelfs enige tijd sponsor van de groep. Kleine flesjes van het Mexicaanse drankje werden uitgedeeld aan het publiek en ook de band zelf was niet te beroerd om regelmatig te controleren of het spul nog wel van goede kwaliteit was. Gitarist Cees Terwel en toetsenman Rob Fontain waren destijds de oprichters van de band die tot rond 1990 met veel succes door heel Nederland optrad, vooral in het clubcircuit maar ook op vele festivals. De allereerste bezetting bestond verder uit Hans Top op drums en Hans ‘Stoef’ Hoog Stoevenbelt op bas.

De band speelde stevige muziek met af en toe een rustig intermezzo.

In de loop der jaren kende de band veel wisselingen in de bezetting. Naast Stoef speelden ook Fred Hillebrand, Jan van den Berg, Peter van Eyck bas en als drummer, naast Hans Top, leverden Jan van Driel, Max Aust, Gijs Kasius en Ben Spitsbaard ook hun bijdrage evenals nog een aantal andere muzikanten.

Drummer Hans Top nam aanvankelijk ook de zangpartijen voor zijn rekening maar later kwam zanger Bert Meurs de gelederen versterken. Deze deed in vier jaar tijd bijna 170 optredens waarna broer Will Meurs het zangwerk overnam. Deze heeft het ook zo’n vier jaar volgehouden waarna de band uiteindelijk ophield te bestaan. Enkele leden gingen toen verder als bluesband onder de naam Zuma.